Bíró László "Metál"

basszusgitár / ének / vokál / szöveg
Bíró László "Metál"

1970. 05. 04.

A zene végigkísérte eddigi életem. Az általános iskola harmadik osztályában bekerültem az iskola énekkarába. Az énekkar vezető hamar felfigyelt rám, és hamar kitette a szűrömet, mert elég ritkán látogattam a próbákat. Később szüleim be akartak íratni zongorázni, de heves ellenállásomnak köszönhetően nem sikerült. Kamasz koromban megcsapott a Metal szele az Iron Maiden jóvoltából, amelyik a kedvenc zenekaraim egyike. Attól kezdve csak a Metal és a Rock érdekelt.

A nyolcvanas évek közepén Újpesten egy barátom, Horváth Loui révén ismerkedtem meg Boudny Ferikével, aki zenekarával kiválóan játszott, többek között Iron Maiden-t. Egyre többet lógtunk együtt, összebarátkoztunk. Egyik délután fent voltunk nála, volt ott egy basszusgitár, ami valahogy a kezembe került. Elkezdtem pengetni, erre Ferike megkérdezte: “Metál volna kedved basszusgitározni?”. “Miért ne!” – feleltem. Így lettem basszeros.

Ferike megmutatott egy pár fogást, a többi autodidakta módon rám ragadt. 🙂

Később Ferikével megjártunk pár zenekart: Acapulco, Ferryz & The Rockets, Nothing Special, utóbbi volt a legmenőbb. Majd feloszlása után volt még egy trió Ferikével és Balázs Tibor “Mamó”-val, ami tiszavirág életűnek bizonyult, bár eddigi egyetlen és legjobb dalszövegemet akkor írtam, “Hajnal” címmel.

Utána körülbelül húsz év szünet, és most a P. Mágnes.

Korábbi zenekarok: Acapulco, Ferryz & The Rockets, Nothing Special

Kedvenc műfajok: rock, metal

Kedvenc ételek: tejberizs, tejbegríz